Muesli

Ingredienten:

–  200 gr havervlokken
–  3 el Kokosolie
–  2 el honing
–  Kaneel (naar smaak)
–  Zaden (chia, sesam, maanzaad, pompoen)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de haver, kokosolie, honing en kaneel in een ovenschaal en roer het goed door elkaar. Plaats het in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Roer het mengsel om de 5 minuten door elkaar en spreidt het daarna weer gelijkmatig uit. Als de meusli er mooi goud bruin uitziet kan je hem uit de oven halen en de zaden er doorheen roeren. Laat het nu afkoelen en stop het in een glazen pot zodat zodat je er de komende week een heerlijk ontbijtje mee kan maken.

Neem +/- 3 el muesli, (geiten/schapen) yoghurt/kokosyoghurt, fruit, handje noten voor een heerlijk voedzaam ontbijt.

Een paar wetenswaardigheden op een rij

Haver is van nature glutenvrij. Doordat het vaak naast andere graansoorten wordt verbouwd of in de fabriek wordt verwerkt waar ook andere graansoorten aanwezig zijn, dan kan het ‘besmet’ zijn met glutensporen. Kan je geen enkele spoor van gluten verdragen, dan is het raadzaam om voor de haver te gaan die als glutenvrij is gecertificeerd. Dit wordt op de verpakking vermeld. Haver verlaagt het de ldl-cholesterol en laat het de bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgen als tarwe of andere granen. Kaneel bevat chroom wat ook weer een gunstige werking heeft op de bloedsuikerspiegel. De omega 3 vetzuren uit de chiazaden zijn onder andere goed is voor hart en bloedvaten, cholesterol, bloedsuiker en nog heel veel meer. Sesamzaden zitten boordevol calcium voor o.a. de botten en de spieren. Pompoenzaden zijn een rijke bron aan zink, wat weer veel wordt verbruikt in periodes van stress, nodig is voor je immuniteit en vruchtbaarheid. Ik voeg deze zaden pas na het bakproces toe zodat de vetzuren niet oxideren (verbranden) door de hitte van de oven.

Reageren is niet mogelijk