Bietje Brownie
Ingrediënten:
- handje babyvijgen
- 200 gram bietjes
- 2 bananen
- 50 gram amandelmeel
- 50 gram kokosmeel
- 50 gram cacao
- 2 eieren
- 120 gram kokosolie (gesmolten)
- snufje zout
- 1 tl bakpoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de vijgen in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg nu de bananen en de bietjes aan de vijgen toe en zet de keukenmachine weer aan totdat je een glad beslag hebt. Nu kan het amandelmeel, kokosmeel, cacao, eieren, kokosolie, zout en bakpoeder eraan toegevoegd worden. Laat de keukenmachine weer even draaien totdat alles mooi is gemengd. Giet het beslag in een ovenschaal of kleine vormpjes en zet deze voor 30 minuten in de oven….mmmmh, als hij eruit komt probeer nog even de verleiding te weerstaan om je tanden erin te zetten. Hij is nog gloeiend heet 😉
Een paar wetenswaardigheden op een rij
Dit is een heerlijke manier om extra groenten binnen te krijgen. Bietjes bevatten veel ijzer, echter wel de plantaardige variant (non-heem ijzer) wat weer lastiger door je lichaam wordt opgenomen dan uit dierlijke bron (heem ijzer). Vitamine C zorgt ervoor dat het beter wordt opgenomen, dus eet er lekker wat besjes of frambozen bij! Bovendien bevatten bietjes l-glutamine, een aminozuur wat in veel processen in het lijf betrokken is zoals: stofwisseling koolhydraten-eiwitten-vetten, voor de hersenen en herstel van de slijmvliezen.
Vijgen zitten boordevol vezels die erg belangrijk zijn voor de stoelgang, het gewicht, diabetes en voor de hart en bloedvaten. Ik kies liever voor vijgen dan voor dadels, omdat vijgen meer vezels bevatten en minder snel de bloedsuikerspiegel laten stijgen (lagere GI) dan dadels.
Cacao en amandelmeel bevatten veel magnesium. In combinatie met de banaan, die tryptofaan bevat, wordt je er lekker vrolijk van…