Water

Tijdens de nacht raken we heel wat vocht kwijt. Zeker 1 – 2,5 liter water wordt er via de ademhaling en zweten afgestaan aan de omgeving. Kan je nagaan wat voor een gigantische doorweekte spons je matras moet zijn! Maar daar ga ik het nu niet over hebben ;-). Een goede hydratatie in de ochtend is het halve werk voor een frisse start van de dag.

Dus aanvullen die waterdruppels die zo belangrijk zijn voor de opname van voedingsstoffen in de darmen! Daarbij zorgen ze ervoor dat deze stoffen naar en in de cellen wordt gebracht. Water voert afvalstoffen af, waardoor er een betere communicatie in de cellen ontstaat. Deze belastende stoffen kunnen namelijk behoorlijk in de weg zitten als ze niet goed afgevoerd worden. Het enige wat ons lichaam dan kan doen, is deze afvalstoffen droppen tussen en in de cellen en weefsels. De ruimtes raken hierdoor verstopt, waardoor verstijving en blokkades kunnen ontstaan. Dit is waarom een detox voor sommige mensen zo verkwikkend kan werken. Het geeft letterlijk weer ruimte tussen de cellen. ’s Ochtends gaan hier zeker 3 à 4 glazen water achterover. In de winter weliswaar warm water en in de zomer op kamertemperatuur.

Dus water is belangrijk voor de opname en transport van voedingsstoffen, de communicatie in de cellen en het afvoeren van afvalstoffen.

Grote hoeveelheden in 1 keer opdrinken heet ook wel bulk drinking. Toen wij nog in lendendoekjes liepen, gekamde haren van minder belang waren en we dichter bij de natuur stonden, waren waterbronnen en -voorraden vaak schaars. Soms moesten we ons verplaatsen om voedsel en water te vinden. Als we ergens een slokje konden krijgen, dan namen we het er ook van. Er was namelijk geen garantie dat dit verfrissende aanbod in een korte tijd zich nog eens zou aandienen.

Bulk drinking (intermittent drinking) is minder belastend voor het immuunsysteem. Bij iedere inname van voedsel of drank gaan de alarmbellen bij dit patrouille team af. De binnenkomst van deze vreemde producten zouden zomaar een gevaar kunnen zijn voor de gezondheid. Dus alle troepen moeten paraat gezet worden om eventuele indringers te vernietigen. Het immuunsysteem is een heel duur systeem als het aan de slag moet gaan. Liever wil je deze energie besparen voor andere noodzakelijke gevallen die een grotere bedreiging vormen voor de gezondheid. Kleine slokjes verdeeld over de dag is dus een kostbare aangelegenheid.

Dus door minder vaak te drinken, maar in grotere hoeveelheden per keer, ontlast je het immuunsysteem

Echter, een teveel aan water kan er voor zorgen dat je belangrijke mineralen, zoals kalium, natrium, calcium en magnesium afvoert. Deze mineralen maken het lichaam juist meer basisch (niet zuur) wat gunstig is. We hebben ze ook hard nodig om onder andere het vocht vast te houden in de cellen. Belangrijke enzymatische bezigheden zijn hier afhankelijk van.

Het gaat hier om een balans, want dikke enkels en vingers kunnen ook een teken zijn van te weinig water drinken. Dit heeft te maken met de schaarste aan vocht, wat het lichaam helemaal niet fijn vindt. Het gaat daardoor water vasthouden. Het stofje histamine speelt hier een belangrijke rol in.

Het advies is om gemiddeld 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag. Wil je het nog beter afgestemd hebben op je lijf, dan kan je de volgende berekening aanhouden:  lichaamsgewicht x 0,44 gedeeld door 10 aan liters water. Dit is volgens het advies van fitnestrainer Charles Poliquin. De hoeveelheden zijn natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden.

Dus teveel water voert belangrijke mineralen af en verstoort hierdoor de balans in het lichaam

Veel waterfilters kunnen een klein deel van de schadelijke stoffen uit kraanwater filteren. Helaas halen ze ook de waardevolle mineralen eruit. Zonde! Gelukkig zijn er waterfilters die hier rekening mee houden. Met speciale stenen worden de mineralen weer aan het gefilterde water afgegeven. Het water wordt hiermee in haar natuurlijke voedzame oorsprong teruggebracht. Deze filters zijn zelfs in staat om de medicijnresten, zware metalen, bacteriën, virussen, chloor, microplastic en hormoonresten uit het water te filteren. Eventueel een theelepeltje met SOL oplossing doet ook wonderen voor het aanvullen van je mineraal huishouding. Heb je last van hooikoorts of andere histamine achtige klachten, dan mag dit zeker niet aan je dagelijkse drankaanvulling ontbreken. Histamine, water, kalium en natrium hebben een dingetje met elkaar. De oorzaak van histamine problematiek kan overigens in de darmen ontstaan. Hierbij kan een ontastingsonderzoek meer duidelijkheid in geven.

Dus water bevat belangrijke minerealen die ervoor zorgen dat het water meer basisch wordt en is van belang bij histamine problematiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.