Herfstsalade met andijvie en bietendressing

Ingrediƫnten:

dressing

  • 1 gekookte biet
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • Gemalen rozemarijn, thijm, oregano naar smaak
  • Snufje Peper en (keltisch)zeezout

salade

  • Andijvie
  • 1 el pompoenpitten
  • Walnoten
  • Shiitakes of kastanjechamignons
  • knoflook
  • thijm (geritst)
  • Rozemarijn
  • Snufje peper en (keltisch)zeezout
Bereiding:

Doe alle ingrediĆ«nten voor de dressing in de blender en pureer het tot een gladde massa. Snijdt de Shiitakes in stukjes. Verwarm nu een pan met ghee/olijfolie en bak hier de paddenstoelen aan met de thijm, rozemarijn, knoflook, peper en zout. Snijdt de andijvie in reepjes en leg dit op een bord. Besprenkel de salade met je bietendressing en voeg de pompoenpitten en walnoten aan je salade toe. Zodra de paddenstoelen klaar zijn, kunnen deze door je salade heen gemengd worden….te simpel eigenlijk, maar ooooh zo lekker en voedzaam.

Ik heb zelfgemaakte desem kikkererwtenbroodje erbij gegeten. Hiermee verhoog je de eiwitwaarde van dit gerecht.

Een paar wetenswaardigheden op een rij

Bietjes en andijvie zijn een mooie bron van ijzer. Alleen is de plantaardige vorm van ijzer (non-heam) moeilijker opneembaar voor ons lichaam dan de dierlijke vorm (haemijzer). Kruiden zoals rozemarijn en thijm en vitamine C verhogen de opneembaarheid van non-heamijzer.

De Shiitakes zijn niet alleen een mooie bron van eiwitten, maar bevatten ook medicinale stoffen die onder andere een gunstige werking hebben op het immuunsysteem. Daarnaast zijn ze ook nog eens goed voor de nierwerking, hart en het cholesterolhuishouding….heilzame bommetjes van moeder natuur dus!

Reageren is niet mogelijk