Sushi Bowl koolhydraatarm

groenterijk

ingredienten:

  • 1/2 bloemkool
  • Wortel
  • Radijs
  • komkommer
  • Lente ui
  • Biologische garnalen/wilde tonijn/eieren
  • 1 of 2 el Mayonaise (bv jean baton suikervrij)
  • scheutje (rodewijn/balsamico/rijst)azijn
  • scheutje kokos aminos/ketjap
  • verse gember
  • Nori velletje
  • peper/zout
  • olijfolie
  • Limoen

Stoom/kook de bloemkool in 5 minuten beetgaar. Laat hem eventjes afkoelen en rasp ondertussen de komkommer, wortel en radijs in flinterdunne plakjes. Besprenkel de wortelrasp met limoen en olijfolie. Snijdt de lente ui in kleine ringetjes. Houdt de gesneden groenten apart voor later. Nu kan de bloemkool in de blender of, als je deze niet hebt, hak hem super fijn zodat je kleine korrels krijgt. Doe de bloemkool in een kom en voeg hier de mayonaise, azijn, kokosaminos, peper en zout aan toe. Meng het goed door elkaar. Rasp er gember doorheen zoveel als je wilt of lekker vindt. De sushi rijst is nu klaar.

Kluts de eieren en voeg hier wat peper en zout aan toe. Bak deze in een koekenpan. Ondertussen de zalm bestrooien met peper en bak deze even aan in de gril/pan. Stomen kan ook, zie uitleg hieronder waarom dit een betere optie is.
Ondertussen kunnen de garnalen ook gebakken worden. Nog lekkerder om hier wat knoflook aan toe te voegen tijdens het bakken!

Nu is het tijd om een mooi bouwsel te maken van je sushi bord. Knip en drapeer de nori velletjes eroverheen. Het is een feest voor het oog en geeft een ziltige sensatie in de mond. Voeg een extra touch eraan toe door limoensap eroverheen te besprenkelen.

Wist je dat?

Als eiwitbron heb ik nu gekozen voor garnalen en tonijn, omdat de biologische garnalen in de aanbieding waren ;-). De ingevroren wilde tonijn is heel goed betaalbaar en verser dan de ‘verse’ duurdere variant in het koelschap. De versheid van vis is erg belangrijk bij een histamine intolerantie. Zorg er wel voor dat je deze op tijd uit de diepvriezer hebt gehaald om hem te laten ontdooien. Je kan ook kiezen voor wilde zalmplakjes of champignons bijvoorbeeld.
Vis stoom ik liever, omdat de gezonde omega 3 vetzuren die in de vis zitten niet goed tegen tegen de hoge temperaturen van de koekenpan kunnen. Met stomen blijven de vetzuurstructuren nog in tact, waardoor je de optimale voedingswaarde behoudt van deze o zo belangrijke vetzuren.

Jodium tekort komt veel voor onder de Nederlanders. Over dit spoorelement wordt helaas weinig gesproken, maar is super belangrijk voor onder andere de schildklier en de energie in de cellen. Het geeft namelijk toestemming aan de cellen om energie te produceren. Nori zit boordevol jodium, dus echt niet verkeerd om zo af en toe aan je maaltijd toe te voegen. Ook best lekker om als chipje te eten trouwens.

Mocht je schildklierproblemen hebben, dan is het belangrijk om koolsoorten niet rauw te eten. Ze bevatten bepaalde stofjes, goitrogenen genaamd, die de jodium opname in de schildklier blokkeren. Als je de koolsoorten eventjes laat koken/stomen, dan worden de goitrogenen afgebroken waardoor ze geen probleem meer zijn.

Kokos aminos is gemaakt van kososbloesemsap en is glutenvrij en is niet zout als ketjap.

Reageren is niet mogelijk