Ingrediënten
- 100 gram kokosmeel
- 6 thl pompoen specerijen *
- 3 thl kaneel
- 1/4 thl (keltisch)zeezout
- 6 eieren
- 240 gram pompoenpurree
- 1-2 el erythrithol
- 100 ml plantaardige melk (amandel/kokos)
- 6 el kokosolie
- 3 thl vanille poeder
- 1,5 thl bakpoeder
- 1 thl appelazijn
* te vinden in de winkel of een eigen mengsel met kaneel, kruidnagel, gember, cardemon en gedroogde vermalen sinaasappelschil
Bereidingswijze
Snijd de pompoen in blokjes en kook ze +/- 15 minuten. Zet de staafmixer erboven op of doe het met een stamper en maak het tot een puree. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en smelt de kokosolie in een pannetje. Neem een kom en meng de kokosmeel, de specerijen en het zout hierin door elkaar. Pak een andere kom en doe hierin de overige ingrediënten of, nog makkelijker, gooi het in de blender als je die hebt. Mix het goed door elkaar. Nu kan het kokosmeelmengsel erbij en nogmaals flink doorroeren of de blender aan zetten totdat het een egale massa wordt. Giet het mengsel over in een schaal of cake vorm en zet het voor 45 minuten in de oven. De tijd is erg afhankelijk van hoe diep de schaal of vorm is. Hij is klaar als je er geen zachte smurrie meer aan de vork blijft hangen als je deze erin prikt.
Voor een upgrade is het erg lekker om er een crunchy laag erboven op te doen. Hierbij heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 4 el amandelmeel
- 1/2-1 el erythrithol
- 1 el kokosolie
- Flinke hand pecannoten
- snufje (kelitsch)zeezout
Smelt de kokosolie in een pannetje en stamp de pecannoten ondertussen in grove stukken. Roer de kokosolie, amdandelmeel, erythrithol, zeezout en pecannoten door elkaar zodat er een crumble ontstaat. Deze crumble kan je nu over de pompoen cake verdelen voordat je hem in de oven zet. Dit geeft hem net die lekkere bite.
Heerlijk als ontbijt met een toefje kokosslagroom of een klodder (kokos)yoghurt erboven op
Wist je dat?
Deze cake past prima binnen een glutenvrij, zuivelvrij en koolhydraatarm voedingspatroon. Pompoen is rijk aan beta caroteen. Dit is de voorloper van vitamine A, DE vitamine voor huid, ogen, de groei en het afweersysteem. Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A naar behoefte, dus heel veilig als je niet teveel vitamine A binnen mag krijgen. Het is een in vet oplosbare vitamine en de combinatie met kokosolie zorgt er dus voor dat het beter wordt opgenomen. Voor wie nog wel eens gekookte worteltjes eet (die ook rijk zijn aan beta caroteen), weet dat een kloddertje boter of olijfolie de wortels lekkerder maakt. De opname van beta caroteen wordt dus beter en je krijgt een minder snelle stijging van de bloedssuikerspiegel. De Luteïne, waar pompoen heel rijk aan is, is een krachtige anti oxidant. Luteïne is ook te vinden in de macula (plekje in de oog). Door ouderdom en zonschade gaat dit achteruit en kunnen oogaandoeningen ontstaan. Lekker veel pompoen eten dus 😉