Wortel ontbijtkoek

Ingrediënten:

  • 150  gram amandelmeel (of 75 gram amandelmeel en 75 kokosmeel)
  • 50 gram kokosvezels
  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 3 wortels
  • 5 gedroogde (ongezwavelde) abrikozen
  • handje pepermuntblaadjes
  • speculaaskruiden naar smaak
  • 1 tl bakpoeder

Bereiding:

Doe het amandelmeel, bananen, eieren en de speculaaskruiden in de keukenmachine. Laat hem even draaien totdat je een romige massa hebt. Snij de gedroogde abrikozen in vieren en de pepermuntblaadjes fijn. Voeg deze aan het bananenmengsel toe. Ik zet nu meestal pas  de oven aan op 180 graden voordat ik verder ga met de rest (energiebesparing ;-)). Rasp de wortels en meng ze samen met de kokosvezels door het mengsel. Voeg nu het bakpoeder eraan toe en roer het nog 1 maal goed door. Giet het op een met bakpapier bekleedde bakplaat of in een ovenschaal. Niet te dun, niet te dik maar ongeveer 2 cm. Zet deze nu voor 30 minuten in de voorverwarmde oven totdat hij aan de bovenkant goudbruin is geworden.

Een ontbijtje boordevol vezels en je krijgt ook meteen wat groenten binnen. Je maakt hem nog lekkerder als je hem besmeerd met een laagje notenpasta, pindakaas of een plakje geitenkaas!

Een paar wetenswaardigheden op een rij

Groenten en fruit zijn een belangrijke bron van vezels. De wortels, kokosrasp en abrikozen verhogen het aandeel aan vezels in dit ontbijt. Vezels vormen een belangrijke voedingsbodem voor de goede bacteriën in de darmen, geven een vol gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel. Uit onderzoek blijkt dat het risico op gezondheidsklachten, zoals hart en vaatziekten, zwaarlijvigheid en diabetes type 2 aanzienlijk worden verminderd door voldoende vezels te eten. Ideaal is het om voor vrouwen minimaal 25 gram aan vezels binnen te krijgen en mannen 38 gram. Helaas haalt een grote groep mensen dit niet, doordat er te weinig groenten worden gegeten. Met dit ontbijt maak je in ieder geval een goede start voor je vezelinname!

Reageren is niet mogelijk