Krachtig immuunsysteem

De hele wereld houdt zijn adem in nu het Corona virus voor veel angst en disharmonie zorgt. Het voelt allemaal heel onwerkelijk omdat het ons schijnbaar overkomt en overspoelt. Harde maatregelen worden getroffen, waardoor er meer afzondering van elkaar komt, maar tegelijkertijd is er ook een energie die juist voor verbroedering zorgt die heel sterk en krachtig is. Hier wil ik mij op richten, want wij hebben meer controle dan dat we denken. Waarbij angst verlamt, zorgen wij ervoor dat een virus geen kans krijgt!

We hebben een onwijs zelf helend vermogen en het lichaam kan die zeer effectief inzetten als het nodig is. Hiervoor is het wel handig als je je er bewust van bent en weet hoe en wat je kan doen om dit aan te spreken.
Mijn volgende adviezen zijn gebaseerd op orthomoleculaire inzichten.

Gebruik dagelijks vitamine C, het liefst in de vorm van calciumascorbaat of magnesiumascorbaat. Dit zijn de niet zure vormen van vitamine C. Het is wat prettiger voor de maag en werken niet verzurend op ons lijf. Alhoewel ik graag zou willen dat we dit allemaal uit groenten en fruit konden halen, levert het te weinig op om het immuunsysteem goed te kunnen ondersteunen in tijden dat het wat meer onder druk staat. Drie keer 1000 milligram vitamine C verdeeld over de dag is een effectieve dosering. Vitamine C werkt super anti viraal en wordt effectief in China intraveneus toegepast icm medicatie bij Corona gevallen! Mocht je toch iets oplopen, verhoog de dosering naar ieder uur 1 dosis totdat de darmen beginnen te rommelen. Dit kan geen kwaad, maar geeft aan dat je de tolerantie grens hebt bereikt en dat je darmen niets meer opnemen.

Ook zink is een belangrijk mineraal in dit verhaal, want zink in combinatie met vitamine C vermindert de duur van verkoudheid. Het verlaagt de gevoeligheid voor infecties door er onder andere voor te zorgen dat er meer afweercellen worden gemaakt. Het is het tweede meest voorkomende spoorelement in het lichaam en meer dan 300 enzymen zijn afhankelijk van dit mineraal. Zink komt in iedere lichaamscel voor. Vlees, vis, zuivelproducten, noten, zaden, peulvruchten en volkoren granen bevatten relatief hoge concentraties zink. Pompoenpitten zitten boordevol zink en deze zou je dagelijks aan je maaltijd kunnen toevoegen. Noten, zaden, granen, rauwe cacao en koffie bevatten alleen veel fytinezuur, die de opnamen van mineralen in de weg kunnen staan. Varieer in je voeding en overdrijf het niet. Zo houdt je een mooi balans hierin. In een supplement is de zink methionine vorm aan te raden, maar als je deze niet kan vinden in de winkel dan is de zink picolinaat vorm ook prima. De gluconaat variant kan beter gebruikt worden door mensen die een gevoelige maag hebben.

Gebruik dagelijks voldoende vitamine D. Als de zon niet krachtig genoeg meer kan schijnen, dan kan je er de klok op gelijk zetten dat de griepjes en pijnlijke keel problematiek weer de hoek om komen kijken. Zodra de ‘R’ in de maand komt, dan is de zon niet op de juiste stand om de vitamine D in de huid aan te maken. Als de weken verstrijken zonder dat er een zonnestraaltje onze huid heeft bereikt, halveert de vitamine D waarden in ons bloed. Vitamine D ondersteund o.a het afweersysteem. Als de soldaten van het bloed (de witte bloedcellen) wakker worden geschud omdat er een indringer is, dan krijgen ze spontaan een ontvangststation voor vitamine D op hun celwand. Hierdoor kunnen ze door een ingewikkeld proces ontstekingsreacties verminderen.

Ondersteun je darmen met goede pre- en probiotica. In de donkere tunnel van onze darmen waar het immuunsysteem getraind wordt, wonen onze goede darmflora bacteriën: de residente flora. Samen met de darmwand vormen zij de eerste verdedigingslinie tegen indringers. Zij zijn het die de rest van onze slijmvliezen en huid moeten onderhouden en aansturen. Deze zijn van groot belang om de bad guys buiten te houden. Om de darmflora en darmwand goed gezind te zijn, kunnen we ze tijdelijk verblijden met een probiotica (pro=goed, bio=leven). Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn hier rijk aan. Denk aan geiten/schapen yoghurt, kefir, kimchi of kambucha. Ook hierbij is afwisseling van belang omdat geen één van deze producten onze gehele darmflora kan aanvullen. Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnen krijgt. Dit zijn de prebiotica (pre=voor) waar de residente flora van zullen smikkelen. En nee, deze vezels hoeven niet uit persé uit granen te komen. Groentes bevatten vele malen meer vezels! Denk ook eens aan lijnzaad en psylliumvezels of gekookte rijst en aardappelen die een dagje in de koelkast heeft gestaan. Deze bevatten resistent zetmeel waar de darmflora een feestmaaltijd aan zullen hebben.
Een aantal voedingsstoffen geven per definitie een reactie op de darmwand. Dit geldt voor iedereen, er is geen uitzondering. Gluten (eiwitten in granen) en Caseïne (eiwitten uit melk producten, uitgezonderd: geit/schaap/A2 en Jersey), bevatten een stof genaamd zonuline. Dit is een magische stof die de tight junctions, de elastiekjes die de darmvlokken bij elkaar houden, laat verslappen waardoor de darmwand meer doorlaatbaar wordt dan de bedoeling is. Dit wordt ook wel leaky gut genoemd, maar de officiële naam is hyperpermeabele darm. Hierdoor kunnen er langzaam maar zeker stoffen de bloedbaan binnen lekken die het immuunsysteem activeert. Om het immuunsysteem zo min mogelijk te belasten met zaken die we zouden kunnen vermijden, zou je (tijdelijk) deze voedingsmiddelen kunnen laten staan. Let wel dat je geen tekorten oploopt en vraag bij twijfel om advies.

Meditatie, yoga en andere vormen van ontspanning zorgen voor een verlaging van onze stress hormonen adrenaline en cortisol. Het brengt ons zenuw- en hormoonstelsel in balans. Ons immuunsysteem kan hierdoor effectiever zijn werk doen als er een indringer in de strijd wordt gegooid. Stress is helemaal niet handig, want het zorgt er ook nog eens voor dat de darmwand ‘open’ gaat staan.

Voldoende slaap is super effectief voor de afweer en het is nog gratis en voor niets ook ;-). Een goed bioritme zorgt voor meer weerbaarheid en vermindert de stress voor lichaam en geest. Het vraagt alleen wat discipline, maar daar krijg je wel een goed humeur en een top draaiend immuunsysteem voor terug.

Kruiden die kunnen helpen om het immuunsysteem te ondersteunen zijn o.a. echinacea, vlierbessen, zwarte bes, propolis, cat’s claw en astragalus. Ook de paddenstoelen Cordyseps, Reishi, Shiitaki bevatten stoffen, genaamd beta glucanen, die een antivirale werking hebben door de vermenigvuldiging te remmen. Loop de paddenstoelen in de winkel dus niet voorbij, maar doe er je voordeel mee. Wil je een lekker recept met paddos, klik dan hier.

Laten we ons niet (ver)leiden door angst, maar door het licht. Ik kies voor het licht, want die zorgt voor heelheid en genezing!

Eén reactie

  1. Pingback:Resveratrol vs Leptine in het bestrijden van het virus? | Gezondheidspraktijk B-Leev! | Voedingsdeskundige en Orthomoleculair advies Soest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.