Chia ontbijt

Ingrediënten:

  • 2 el chiazaad
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 el cacao
  • zomerfruit (bevroren)
  • blauwe bessen
  • handje kokossnippers
  • handje walnoten
  • 1 el Hennepzaad

Bereiding:

Doe de chiazaadjes samen met de kokosmelk en de cacao in een beker of kom. Als je van een zoetere basis houdt, dan kan je hier eventueel wat Erythritol of Stevia aan toevoegen. Roer alles goed door elkaar. Doe een schoteltje boven op de beker of de kom en zet het voor de nacht weg in de koelkast zodat het kan opstijven tot een pudding. Als je dit ’s avonds vergeet te doen, wat mij regelmatig overkomt ;-), dan kan je het mengsel ook ’s ochtends een kwartiertje laten staan.

Warm de zomervruchten met een klein beetje water op in een pannetje. Het sap wat je hiervan krijgt zorgt voor een zoetere smaak in de chia pudding. Haal de chia pudding uit de koelkast en overgiet het met de vruchten, voeg de bosbessen er aan toe en bestrooi het met hennepzaad, kokosvlokken en de walnoten. Verrassend hoe lekker en vullend dit ontbijtje is!

Wist je dat?

Dit ontbijt boordevol met gezonde omega 3 vetzuren zit? De chiazaadjes spannen hierin de kroon, maar ook walnoten en hennepzaad bevatten omega 3 vetzuren. Zeer goed om ontstekingen in het lichaam te stoppen. Ik voeg er zelf Curcuma en peper aan toe om het immuunsysteem nog meer te ondersteunen. Je moet alleen van de smaak houden en heb deze daarom niet op de ingrediëntenlijst gezet. Deze plantaardige omega 3 vetzuren bestaan uit Alfalinoleenzuur (ALA). Om de ALA bruikbaar te maken tegen ontstekingen, moet het in de lever omgezet worden in de werkzame stoffen EPA en DHA. Niet iedereen kan deze omzetting even goed maken. De dierlijke omega 3 bronnen (vette vis en gras gevoerde koeien)  hebben deze omzetting al gedaan waardoor de EPA en DHA dan ook direct beschikbaar voor ons lichaam zijn. Niettemin is het een geweldige voedingsbron en leveren de chiazaadjes behoorlijk wat vezels, antioxidanten en  eiwitten op.

Het is dubieus of chiazaden een bloedverdunnende en dus een bloeddruk verlangend effect hebben . Alhoewel er geen onderzoeken zijn die dit bevestigen (zie pubmed) is het raadzaam om bij het gebruik van vochtafdrijvende, bloedverdunnende en bloeddrukverlagende medicijnen met de behandelende arts te overleggen. Als deze beweringen kloppen, dan zou je ook je voeding als medicijn kunnen inzetten om zo de bloeddrukverlagers af te  bouwen? Dit moet dan wel in overleg en onder begeleiding van de arts.

Reageren is niet mogelijk