Al sinds het begin van ons bestaan leven we samen met virussen. Het Corona virus houdt ons nu alleen al een tijdje behoorlijk bezig, omdat de fysieke en mentale impact vele malen groter is dan dat we gewend zijn. Ondertussen komen we steeds meer te weten over elkaar. Slim is hij, dat moet je hem nageven. Het virus heeft zich inmiddels al weten te verbeteren om zo nog gemakkelijker in onze cellen te komen. Ondertussen letten wij goed op hoe hij zich gedraagt en zitten wij ook niet stil. Met de kennis die we tot nu toe hebben, kunnen we onszelf al behoorlijk in balans houden met deze nieuwe levensvorm. Let wel dat deze kennis over voeding niet afdoende is om een infectie te behandelen, maar het is zeker een basis die niet over het hoofd gezien mag worden.
Zo weten we dat het virus lekker zit te smikkelen van het ijzer wat in onze cellen zit. Wat als we, heel gemeen, het virusbeestje eens gaan uithongeren, dan moeten we dus de hoeveelheid ijzer in de cellen omlaag zien te krijgen. Dit kan je doen door voedingsmiddelen te eten wat ijzer bindt in de cel. Deze stofjes in voedingsmiddelen heten ijzerchelatoren. Kleurrijke groenten en fruit zitten hier vol mee! Uien, groene thee, appels, bessen en rode wijn bevatten veel Quercitine wat een gewedige ijzerchelator is. Ook Curcumine, het werkzame stof in Curcuma, heeft een bindende kracht om ijzer af te voeren. Het ijzer in de cellen is natuurlijk niet bedoeld om alleen virussen te voeden, maar zorgt o.a. voor onze eigen aanmaak en kopietjes van DNA. Deze voedingsmiddelen kan je gewoon blijven eten zonder bang te zijn of je nog wel genoeg ijzer in je cellen overhoudt. Alles in de natuur draait om balans en samenwerking, leven en overleven. Als je gebalanceerd en afwisselend eet, dan kan je ervan uitgaan dat voeding uit de natuur goed voor je zorgt.
Het virus gebruikt bepaalde enzymen in onze cellen om zich te kopiëren. Jammer en pech voor het virus, want wij weten inmiddels dat zink dit enzym kan remmen. Maar hoe krijgen we zink het makkelijkst in onze cellen, want dit schijnt best lastig te zijn. Het anti-coronacoctail, waar o.a. hydroxychloroquine (medicijn tegen malaria) en zink in zit, geeft het antwoord op deze vraag: De hydroxychloroquine brengt zink de cel in, wat daardoor mogelijk effectief is tegen het virus. Zo’n voertuig voor een bruikbare stof heet een ionofoor en in dit geval een zinkionofoor. Hoe geweldig is dit inzicht! Daar moet natuurlijk een natuurlijk antwoord op te vinden zijn! Jazeker is die er en daar komen ze weer: groene thee, kleurrijke groenten, fruit, olijven en yummi cacao. Ze barsten van de flavonoiden, quercitine en polyfenolen EGCG. Zij dragen zink met liefde voor ons de cellen in. Daarnaast werken zo ook nog eens ontstekingsremmend. Maar als we deze behulpzame bootjes hebben, dan hebben we wel de vracht nodig natuurlijk. Zink vindt je vooral in noten en zaden, vlees, gevogelte, schaal- en schelpdieren.
Rood, geel, oranje, groen, paars, blauw….het zijn de felle en vrolijke kleuren uit de natuur waarvan we het moeten hebben
Het virus kruipt waar het niet gaan kan, maar kiest wel graag de makkelijkste weg zoals via de neus. In de neus zitten reukzenuwen die in een korte verbinding staan met de hersenen. Sneaky sluipt het virus aan dit koordje naar de hersenen, waardoor de hersenen geïnfecteerd kunnen raken. Hoofpijn, duizeligheid, misselijk, minder alert, slaapproblemen en depressie kunnen het gevolg hiervan zijn. Help, dit willen we natuurlijk niet. Beschermen die boel met de voedingsstoffen uit de natuur! We weten inmiddels dat omega 3 vetzuren (EPA en DHA) belangrijk zijn voor de hersenfunctie. Ze zijn heel goed in het herstellen van zenuwverbindingen en kunnen ontstekingen verminderen. Kleine visje, algen, hennepzaad en walnoten mogen niet aan ons dieet ontbreken dus. Voedingsmiddelen uit de zee zijn overigens superfoods voor de hersenen. Ze bevatten veelal ook de voedingsstoffen jodium, selenium en zink, waar niet alleen onze hersenen maar ook de schildklier en het ontspanningssysteem heel blij van worden.
Voeding kan niet zonder een gezonde leefstijl natuurlijk. Bewegen en een goed bioritme met voldoende slaap is een must om lichaam en geest in balans te houden. Het welbekende slaaphormoon melatonine heeft een belangrijke functie in het immuunsysteem. Vasten en nuchter bewegen zijn natuurlijke milde stressprikkels die heel heilzaam kunnen zijn voor de cellen. Het werkt verjongend en versterkend! Eten zoals onze voorouders deden, toen er nog geen landbouw en industrialisatie was, vermindert de kans op ontstekingen en verhoogt de toevoer aan ontstekingsremmende voedingsstoffen. Dit is het tijdperk nog voordat we wollen sokken droegen, waarin we jagers en verzamelaren waren en in het ritme van de natuur leefden. Het paleo principe is hierop gebaseerd.
Deze stoffen zijn ook allemaal in supplement vorm te vinden. Dan heb ik het wel over specifieke supplementen die doelgericht kunnen werken. Mocht de uitdaging te groot zijn voor het lichaam, dan is het aan te raden om het te ondersteunen met effectieve doseringen zodat het lichaam optimaal gebruik kan maken van het herstellend vermogen. De kennis is er, ook voor het herstel van de restklachten, dus laten we daar gebruik van maken.