Chia ontbijt next level

Ingredienten:

  • 2 el chiazaad
  • 1 el vlozaad (psyllium)
  • 2 el hennepzaad
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el walnoten
  • 1 biologische sinaasappel + schil
  • 1/2 beker groene thee
  • pepermuntblad
  • vruchten naar keuze
  • kokosschaafsel
  • 1 thl curcuma+ snufje zwarte peper
  • 1 thl cardemon

Bereiding:

Zet wat water op voor een goede kop groene thee. Zodra aan het trekken is, kunnen we aan de slag met de rest van de ingrediënten. Was de sinaasappel goed af en rasp de schil. Doe het chiazaad samen met het vlozaad in een ontbijtschaaltje. Knijp hierboven de sinaasappel uit. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit zodat we nu bijna alles van de sinaasappel hebben gebruikt. Voeg de groene thee aan het schaaltje toe en roer het goed door elkaar. Je kan naar smaak en eigen inzicht de specerijen toevoegen. Laat het nu 5 minuten staan, zodat de zaadjes al het vocht op kunnen nemen en er een pudding ontstaat. Ondertussen kan je een 5 minuten work-out doen onder het mom van nuchter bewegen ;-).

Zodra er een pudding is ontstaan, kunnen de rest van de zaden, noten, sinaasappelschaafsel en pepermuntblaadjes erdoorheen gemengd worden. Verrijk het met kleine vruchtjes en het kokosschaafsel.

p.s. De basis zou je de avond ervoor kunnen klaarmaken en in de koelkast kunnen bewaren.

Wist je dat?

Dit ontbijt niet alleen  overheerlijk is, maar ook nog eens goed voor ons immuunsysteem is? De schil van de sinaasappel bevat oliën, genaamd monoterpenen, die een antiseptische werking hebben, het immuunsysteem  versterken en daarbij ook een gunstige werking hebben op de luchtwegen.  Deze oliën zorgen ervoor dat je blij en vrolijk wordt, dus heel goed inzetbaar bij sombere periodes.
Door de ontstekingsremmende eigenschappen van de specerijen curcuma en cardemon en de lading aan omega 3 vetzuren van de chia, hennep en walnoten, krijgt het lichaam de kans om ontstekingen de baas te blijven.
Daarnaast bevat het een tal van antioxidanten van de groene thee, curcuma, cardemon en de kleurrijke besjes  die behulpzaam zijn tegen de vrije radicalen die schade opleveren in ons lichaam.
Het vlozaad zorgt voor extra vezels voor de darmen, maar worden niet verteerd. Het  vangt alle afvalstoffen op, zodat deze afgevoerd kunnen worden en geen belasting meer zijn voor ons lijf.

Tegenwoordig vries ik de schillen dan de sinaasappels in. In bevroren toestand zijn ze heel erg gemakkelijk te raspen. Nu kan je simpel je gerechten verrijken met deze overheerlijke sinaasappel rasp.

Reageren is niet mogelijk