Resveratrol vs Leptine in het bestrijden van het virus?

Misschien heb je het nieuws meegekregen dat Resveratrol zou helpen in het bestrijden van het Corona virus. Peter van der Voort, het hoofd van de Intensive Care van UMC Groningen, heeft hier alles over mogen vertellen tijdens een populair avond programma op de tv. Binnen no time waren de Resveratrol supplementen in de winkels uitverkocht en was het nergens meer te krijgen. Maar waarom?

Resveratrol is een stof wat vooral te vinden is in de schilletjes van de rode druif en de Japanse duizendknoop. Rode wijn heeft hier zijn heilzame eigenschappen aan te danken (1) . Ook chocolade, pinda’s, bessen, tomaten en moerbeien zijn gezegend met deze stof. Resveratrol is een anti oxidant en valt onder de groep salvesterolen die planten aanmaken om zich te beschermen tegen insecten en schimmels (2). De naam salvesterol komt van het woord salvation…hoe mooi gekozen deze naam! Bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat de plant minder salvesterolen hoeven aan te maken, waardoor deze zijn voedingswaarden verliest. Ik weet dus wel waar mijn voorkeur naar uit gaat :-).

Het Corona virus blijkt goed te gedijen op het hormoon leptine. Het zal deze ook nog eens lekker verhogen, om het zich zo aangenaam mogelijk te maken. Het gebruikt leptine om zich te kunnen vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaan de klachten die zo specifiek zijn voor een corona infectie (3). Ook ontstekingen spelen hier een grote rol bij (4). Leptine is een hormoon wat aangemaakt wordt in de vetcellen en geeft ons lichaam onder andere het signaal dat we verzadigd zijn. Mensen met overgewicht hebben veel vetcellen en maken dus ook veel leptine aan (5). Het wordt hierdoor zo druk met leptine in de bloedbaan, dat de cellen in de vaatwanden zogezegd moe worden om de leptine op te nemen (6). Dit heet ook wel leptine resistentie. Ook langdurige stress kan de leptine in het bloed flink doen verhogen. Stress vraagt veel energie. Hiervoor heeft het lichaam een overlevingsstrategie bedacht: het gaat meer insuline aanmaken zodat de energie kan worden opgeslagen in de…..vetcellen! Zo maken de hormonen het cirkeltje rond.

Resveratrol kan leptine waarden in het bloed verlagen, maar meer onderzoek hiernaar is nog wel nodig (7,8,9). Het werkt als een anti oxidant waardoor het zo de schade kan beperken en werkt ontstekingsremmend (8). Resveratrol is niet de enige stof die deze eigenschappen heeft. De natuur biedt ons vele mogelijkheden die we ook dagelijks aan onze menu kunnen toevoegen. Denk aan Curcumine uit curcuma (10,11) of Quercitine wat in appelen, uien, rode kool, rode druiven, frambozen, groene thee en knoflook zit (12,13).

Ik ben blij dat de aandacht van de reguliere gezondheidszorg zich nu richt op een natuurlijk voedingssupplement. Niemand heeft een tekort aan een vaccin of medicijn, maar wel aan voedingsstoffen. Soms is een hoge dosis van een bepaalde stof effectief om de ergste klachten uit de weg te ruimen, maar is er voor de lange termijn een verandering van voeding en leefstijl nodig. Dit zorgt ervoor dat de gezondheid pas echt in balans komt. We missen een paar stappen in het genezingsproces en zou een bredere aanpak effectiever zijn. Daarbij kunnen we alleen onze focus hebben op resveratrol, terwijl er nog zoveel meer voedingsstoffen zijn die het immuunsysteem kunnen ondersteunen in de strijd tegen het virus. In deze blog kan je hier meer over lezen. Het zou fijn zijn als ook hier aandacht voor komt in de media om zo het bewustzijn en de gezondheid van de mensen te verhogen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We hebben onze gezondheid meer in de hand als we de juiste informatie aangereikt krijgen. Dus laat de natuurgeneeskunde en reguliere gezondheidszorg de handen in elkaar gaan slaan voor een gezondere samenleving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.