Shiitake burger

Ingrediënten:

voor ongeveer 4 burgertjes

  • 150 gram shii-take
  • 1 ei
  • 1 el meel (kokos/amandel/boekweit)
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gram zachte geitenkaas
  • gerookte paprikapoeder naar smaak
  • gemalen kruidnagel naar smaak
  • gemalen komijn naar smaak
  • peper
  • (keltisch zee)zout

Bereiding:

Maak de shii-take schoon en snijdt ze heel fijn of doe ze in een keukenmachine. Doe alle overige ingrediënten erbij en zet de keuken machine aan of kneed het net zolang totdat er een smeuïg geheel ontstaat. Maak 4 platte burgers van het paddenstoelen mengsel en bak ze in bijvoorbeeld ghee totdat ze goudbruin zijn.

Je kan de burger los naast je maaltijd eten, maar ik vind het nog feestelijker om het tussen een zelfgemaakte broccoli broodje te eten met wat sla, tomaat, augurk, uienringen en kiemen. Wat zelfgemaakte mayonaise en suikervrije ketchup erop…yummi!!

Wist je dat?

De shiitake (Lentinus edodes) is een super booster voor het immuunsysteem dankzij zijn bèta-glucanen. Om nog iets specifieker te zijn zijn dit de lentinan en pleuran(1). Dit zijn de prebiotische vezels in de paddenstoel, die een voedzame bodem zijn voor de darmflora bacteriën. Hierdoor heeft het een positieve effect op het immuunsysteem. Het vermindert ontstekingen in de darmen en kan hiermee darmpermeabiliteit (leaky gut) voorkomen (2). Ook het hart en de bloedvaten worden blij van deze paddenstoel en helpt het cholesterol hiermee te verlagende en kan atherosclerose voorkomen (3).

Reageren is niet mogelijk