Brandend maagzuur

Brandend maagzuur: te zuur of juist niet zuur genoeg?

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel in de maagstreek of zure oprispingen, zou dit een teken kunnen zijn dat de zuurtegraad in de maag niet op orde is. Als de maaginhoud niet zuur genoeg is, kan het klepje aan de bovenkant van de maag open gaan staan en de inhoud vloeit dan terug de slokdarm in. Het gevolg hiervan is een zure of brandende bedoeling in de slokdarm .

De maag hoort namelijk extreem zuur te zijn om voedingsmiddelen af te kunnen breken en de ziektekiemen te doden. Als voedingsmiddelen in de maag (voornamelijk eiwitten) slecht worden afgebroken, krijgen de darmbacteriën het erg moeilijk om dit te verteren. Ook de slechte beestjes die niet in ons systeem thuis horen hebben de hinderlaag overleeft en krijgen toegang tot de darmen en gaan daar problemen zitten schoppen. De darmflora raakt van slag en de darmwand wordt extra belast. Ook vitamine b12 en magnesium hebben maagzuur hard nodig om goed opgenomen te kunnen worden. Daarbij komt dat deze voedingsstoffen ook juist weer nodig zijn om maagzuur aan te kunnen maken. Met deze belangrijke taken van het maagzuur snapt je nu vast wel dat maagzuurremmers niet de oplossing zijn.

Een gemakkelijke manier om te testen of je maag teveel zuur produceert of juist te weinig, is door een eetlepel azijn aan een glas water toe te voegen en op te drinken. Wordt de zuuraanval heftiger, dan is er sprake van een te zure maaginhoud. Verdwijnen de zure oprispingen, dan weet je dat je maagsap niet zuur genoeg is. Werk aan de winkel dus…

Adviezen die het spijsverteringsproces wat helpen te ondersteunen:

 • Begin de ochtend met een beker lauw/warm water met een halve citroen, limoen of appelazijn. Zij stimuleren de productie van maagzuur.
 • Drink niet of weinig tijdens de maaltijd. Dit verdund de maagsappen. Het is beter om een half uur voor of een uur na de maaltijd wat te drinken.
 • Eet veel (groene)groenten. Het liefst 8 opscheplepels per dag. Dit is gunstig voor de lever en biedt mineralen voor de maag. Je zou je groenten kunnen verwerken in shakes. Denk ook eens aan poeders zoals chlorella of spirulina.
 • Gebruik Keltisch zeezout over je gerechten. Voor de aanmaak van maagzuur zijn mineralen nodig.
 • Bijenpollen bevatten b vitamines en enzymen die ten gunste komen van de maag en spijsvertering.
 • Beperk het eten van grote maaltijden. Vooral maaltijden waarin grote hoeveelheden eiwitten, vetten en koolhydraten worden gecombineerd. Eet je een eiwitrijke maaltijd? Beperk de koolhydraten, maar eet er rijkelijk groenten bij. Eet je een koolhydraatrijke maaltijd (niet aan te raden)? Beperkt dan de eiwitten, maar eet rijkelijk groenten erbij.
 • Vis is een goede en licht verteerbare eiwitbron. Het zit boordevol gezonde vetzuren die van belang zijn voor de aanmaak van maagzuur.
 • Eet niet teveel rauwkostsalade tijdens een maaltijd. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect als drinken tijdens de maaltijd en werkt teveel verkoelend. Vergelijk het met een koude douche op een proces wat veel warmte nodig heeft.
 • Gebruik gember, curcuma (geelwortel), (ceylon)kaneel, cardemon, venkel, kruidnagel, komijn, koriander, oregano, paprikapoeder. Deze zorgen voor een goede spijsvertering en hebben een verwarmend effect. Deze zijn ook vaak te vinden als smaakvolle kruidentheeen van verschillende merken.
 • Gebruik bittere kruiden. Dit stimuleert de aanmaak van galsappen. Er zijn maag/darm theeën te koop in de winkel. Zijn vaak niet de lekkerste theeën, maar wel effectief.
 • Artisjok, vis, bieten, broccoli, spinazie zijn goed voor de lever. Ook Drink thee van mariadistelzaad is een echte lever tonicum.
 • Let op stress! Stress en vooral chronische stress zorgt ervoor dat de maagzuurproductie afneemt. Vind je ontspanning door te wandelen, mediteren of juist lekker gek te doen 🙂
 • Denk eens aan je houding tijdens de maaltijd. Zit rechtop om de maag en alle andere organen zoveel mogelijk ruimte te geven.
 • De eenvoudigste tip, maar essentieel voor een goede spijsvertering, is goed kauwen. Hierdoor zorg je ervoor dat de vertering van voeding in de maag minder energie kost.

Als deze tips niet werken of het blijkt dat je juist een té zure maaginhoud hebt, dan kan het betekenen dat er wat anders aan de hand is. Dit kan heel divers zijn: van medicatie, bijnieruitputting, bacterie tot een allergie. Door middel van vragenlijsten, ontlastingsonderzoeken of voedselallergietest kunnen we uitzoeken wat de oorzaak is. Ik help je er graag bij!
Zure oprispingen kunnen ook veroorzaakt worden door een middenrif breuk, waarbij een osteopaat je heel goed bij kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.