Noten/zadenbrood

Ingredienten:

  • 50 gr hennepzaad
  • 50 gr lijnzaad
  • 50 gr pompoenpitten
  • 50 gr hazelnoten
  • 2 el psyliumvezels
  • 4 eieren
  • 2 el kokosolie
  • 50 ml plantaardige melk (kokos/amandel of gewoon water)
  • Wat gemalen zeewier
  • Wat Keltisch zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Maal de lijnzaad, pompoenpitten en hazelnoten fijn in bv een koffiemolentje totdat je fijn meel hebt. Als je geen koffiemolentje hebt, dan kan je ook alles in een blender doen, maar dan wordt je brood een stuk grover. Smelt de kokosolie in een pannetje. Doe nu alle ingrediƫnten in een keukenmachine en mix het door elkaar. Laat het nu 10 minuten rusten, zodat de psyliumvezels alle vocht hebben opgenomen en er een stevige deeg is ontstaan. Zet de keukenmachine nog 1 keer aan zodat alles goed met elkaar vermengd is.
Vul een ingevette cakevorm met het deeg en zet het brood voor 60 minuten in de oven.
Zodra het klaar is, goed laten afkoelen zodat je het makkelijk in plakjes kan snijden. Super handig om de plakjes in de diepvriezer te bewaren, zodat je voor een langere tijd kan genieten van je verse noten/zaden broodje!

Voor wat meer pit in het brood kan je er bijvoorbeeld ook wat pesto of andere kruiden aan toevoegen.

Wist je dat?

Deze broodjes zitten boordevol gezonde omega 3 vetzuren en eiwitten, wat het uitermate geschikt maakt voor een ketogeen/koolhydraatarm voedingspatroon. Vanwege de vetzuren laat ik de oven niet warmer worden dan 160 graden, omdat deze noten en zaden een laag rookpunt hebben. Worden ze verhit boven hun rookpunt, dan ontstaan er schadelijke stoffen die niet zo goed zijn voor onze cellen. Onze darmbacteriƫn zullen zitten smikkelen van de prebiotische vezeltjes die je met dit brood binnen krijg.

Ik heb ooit een afgedankte elektrische koffiemolentje gekregen, waar ik nu super blij mee ben!! Je kan hiermee noten, zaden, noem het maar op, zo fijn krijgen als meel. Ik koop heel lijnzaad zodat het lang vers blijft en niet gaat oxideren. Daarna gebruik ik het molentje om het te breken. Door het eventjes te malen, komen de vetzuren vrij zodat deze makkelijk opgenomen kunnen worden in de darmen. Naast de keukenmachine en staafmixer, hoort deze zeker thuis bij mijn lieve keukenhulp vriendjes.

Reageren is niet mogelijk