Limoen ontbijt

Ingrediënten:

– 3 el kikkererwten
– 1 avocado
– 1 kleine banaan
– 3 el zomerfruit (of ander fruit uit de diepvries)
– 1 citroen (vruchtvlees+rasp van schil)
– 1 thl kurkuma
– snufje peper
– 1 thl kaneel
– handje ongebrande noten
– zaden (1 el chia, 1 el hennep, 1 el sesam)
– fruit naar keuze

Bereiding:

Doe de kikkererwten, avocado, banaan, zomerfruit, kurkuma, peper en kaneel in de blender. Rasp de schil van de citroen en snijdt hem doormidden. Lepel het vruchtvlees eruit en doe deze samen met het schaafsel in de blender. Je kan hiervoor natuurlijk ook een mengbeker met een staafmixer gebruiken. Laat hem draaien totdat alles goed fijn gemalen is. Hoe fijner het mengsel is, des te minder je de smaak van de kikkererwten proeft. Als je het wat smeuïger wilt maken, kan je er wat water aan toevoegen. Giet het mengsel over in een kom en voeg nu de noten, zaden en eventueel extra fruit eraan toe. Laat je verassen door de smaak!

Een paar wetenswaardigheden op een rij

Deze ontbijtbowl is een alternatief voor het yoghurt ontbijt. Het kan dus prima toegepast worden in een lactose vrij dieet. Veel mensen missen hun yoghurt het meest als ze lactose vrij moeten gaan eten. Qua smaak, structuur en voedingswaarde komt het ongeveer overeen en is in deze combinatie zelfs nog voedzamer dan yoghurt!

Kikkererwten zijn een bron van goede eiwitten. Ze bevatten alleen niet alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Essentiële aminozuren zijn eiwitten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, maar wel heel erg belangrijk zijn voor veel processen in ons lijf. Deze vindt je nagenoeg alleen in dierlijke producten. Hennepzaad, quinoa, amarant en soja zijn de enige plantaardige voedingsmiddelen waar wel alle essentiële aminozuren in zitten. Het is daarom belangrijk om te variëren in de plantaardige eiwitbronnen om zo alles voldoende binnen te krijgen.

Naast de frisse smaak die de citroen aan dit ontbijt geeft, zit het ook nog boordevol antioxidanten en vitamine C. Goed voor onder andere ons immuunsysteem.

Kurkuma is onder andere een natuurlijke ontstekingsremmer, ondersteund de leverwerking en werkt pijnstillend. Gebruik er wel altijd een snufje zwarte peper bij, want het wordt zeer slecht door de darmen opgenomen. In peper zit een stofje, piperine genaamd, die ervoor zorgt dat het beter wordt opgenomen en minder snel wordt afgebroken door de lever.

Door het toevoegen van vers fruit en noten en zaden, zorgt het er ook voor dat je goed moet kauwen, Zo activeer je al je spijsverteringssappen voor een optimale vertering.

Reageren is niet mogelijk