Darmtherapie

 

Als je gezondheidsklachten hebt waar niemand een oorzaak voor weet te vinden, dan kan een ontlastingsonderzoek vaak leiden tot nieuwe inzichten. Ook al lijkt het niet logisch dat de klachten verband hebben met het functioneren van de darmen, kan toch de bron in het spijsverteringskanaal liggen.

Het verband

De darm kun je beschouwen als de naar binnen gekeerde buitenwereld. Het staat in open verbinding met de buitenwereld via de mond, loopt door naar de slokdarm, belandt in de maag, vervolgens de darmen tot aan de anus die weer overloopt in de huid. Het is ons grootste contactorgaan met de buitenwereld (via voeding, vloeistoffen maar ook door virussen en bacteriën). Onze darmen zijn continu bezig met het geven van een gepaste reactie op alles wat binnenkomt. Ongeveer 80% van ons immuunsysteem wordt aangestuurd door de darmen. Ook het zenuwstelsel van de darmen staat in directe verbinding met onze hersenen. Dus een geregeld slecht verteringsproces kan ergens anders in het lichaam leiden tot allerlei (vage) klachten.

Bovendien kunnen bacteriën, schimmels en parasieten overleven bij een niet optimale spijsvertering . Deze zijn in staat om er een behoorlijk potje van te maken en kunnen vervelende klachten opleveren. Hierdoor kan er miscommunicatie ontstaan met de darmflora en de rest van ons systeem.

Wat is darmtherapie

Darmtherapie betekent trainen van je darmen. Dit houdt in het aanvullen van je goede lichaamseigen darmflora en het doden van eventuele ziekmakende darmflora. Waar nodig ook het opbouwen van een gezond functionerend darmslijmvlies, een gezonde darmwand en een beter functionerend immuunsysteem. Dit gaat volgens een doordacht en grondig stappenplan. Bij darmtherapie kijken we hoe het van binnen gaat door middel van een ontlastingsonderzoek. Hoe gaat het met de opname van voedingsstoffen? Hoe zit het met je darmflora? Zijn je darmbacteriën in evenwicht met elkaar? En helpen ze je bij je gezondheid?

Naast een ontlastingsonderzoek zou het kunnen zijn dat we moeten doortesten om een juiste conclusie te kunnen trekken. Denk aan een vervolg bloedonderzoek voor bijvoorbeeld allergieën of intolerantie. Of bij een indicatie van een parasiet, bacterie of schimmel zou je misschien wel willen weten welk soort er aan het rommelen is.

Ik laat me niet alleen leiden door de uitslag van een onderzoek, want de mens achter de klacht is net zo belangrijk.

Door middel van onderzoeken, een aangepast voedings- en leefstijlplan en voedingssupplementen krijg je een compleet pakket wat meestal een therapieduur heeft van een paar maanden tot een jaar. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen gezondheidssituatie en hoe trouw je bent aan de therapie. Soms kunnen kleine aanpassingen in het voedingspatroon en leefstijl al heel wat problemen oplossen. 

 Voor wie is darmtherapie zinvol

Darmtherapie is zinvol voor mensen met (chronische) buikpijn en darmklachten: obstipatie, diarree, winderigheid, spastische darm, prikkelbaar darm syndroom en ook voor darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcera en diverticulitis.

Omdat de darmen het immuunsysteem aansturen en de hormonale balans ondersteunen, is darmtherapie ook aan te bevelen bij klachten zoals: acné, eczeem, allergieën, voedingsintolerantie, hooikoorts, onwelriekende adem, hoofdpijn/migraine, brandend maagzuur, candida, chronische vermoeidheid, burn out, chronische verkoudheid, slaapproblemen, verminderde weerstand, artrose, reuma, fibromyalgie, gewrichtspijn, oorontsteking, schildklierproblemen, verminderde weerstand, depressie, etc.

Hoe gaat het in zijn werk

Door middel van het intakeformulier wordt inzicht verkregen over de hulpvraag. Vanuit dit formulier gaan wij samen het eerste gesprek voeren om zo een persoonlijk behandelplan op te stellen. Op deze wijze weten we zeker of een darmtraject zinvol is. Als het zinvol is dan geef ik een testpakket, een envelop en een aanvraagformulier mee. In het testpakket zit een duidelijke handleiding. Je kunt van maandag t/m donderdag het testpakket opsturen. Zie instructiefilm op Sanitas Humanus.

De uitslag zal na ongeveer 10 dagen binnen zijn, waarna we een vervolgafspraak in plannen. We zullen dan samen het therapieplan doorlopen en kijken of er nog vervolgonderzoeken gedaan moeten worden.

Om een zo goed mogelijke uitslag te krijgen, is het noodzakelijk om rekening te houden met het volgende: 30 dagen voor de test mag je geen preparaten met darmbacteriën innemen, zoals probiotica. Neem bij twijfel het potje met probiotica of ander supplementen mee naar het intake gesprek. Het beïnvloedt namelijk de test.

Ook valt daaronder Yakult of yoghurtproducten zoals Biogarde daar dient je 3 dagen voor afname test mee te stoppen.

Kosten

Deze testen worden door een laboratorium gedaan en worden niet vergoed door de zorgverzekering. Meestal zullen we starten met de Basisscreening darm en kost €159 (+€10 adm kosten) of Darmtherapie Screening die een stuk uitgebreider is. Kosten hiervan zijn €325 (+€10 admin kosten). De vervolgonderzoeken variëren tussen de €10-€150 afhankelijk wat er doorgetest moet worden. Er zullen hertesten gedaan worden om te kijken of de therapie aanslaat. Dit zijn wat kleinere testen met een lagere prijs.
Daarbij hanteer ik mijn gebruikelijke consultprijzen die, afhankelijk van de zorgverzekering, (gedeeltelijk) worden vergoed.

Bij vragen, neem gerust contact met mij op.

 

 

 

Reageren is niet mogelijk