Glutenvrije zuurdesembrood

Ingrediënten:
  • 50 gram glutenvrije moederdeeg desemstarter (moederdeeg)
  • 500 gram meel (kan combinatie zijn van quinoa-, teff-, boekweit- of een ander soort glutenvrij meel)
  • 340 cl lauw/warm water
  • 2 el gebroken lijnzaad (eventueel nog andere noten, zaden, spylliumvezels)
  • 1 el olijfolie
  • 1 eetlepel zeewiervlokken of 1 el (Keltisch)zeezout

-Meng de desemstarter, het meel en het water in een grote kom. Roer het goed door elkaar en dek het af met een
plastic zak. Glutenvrij meel heeft vaak wat meer water nodig, dus als het te droog of te korrelig is kan je er wat extra water aan toevoegen. Nu heb je het voordeeg gemaakt. Zet het op een warme plek weg en laat het voordeeg 2 uur rusten.

-Vet het bakblik in met olijfolie of wat kokosvet. Haal nu 50 gram van het deegmengsel af. Dit is  het moederdeeg. Deze kan je in de koelkast bewaren voor het volgende brood. Als je deze een tijdje niet gebruikt, voedt hem dan iedere week met 1 el meel en 1 el water. Zo kan je hem heel lang bewaren.

-Voeg het lijnzaad, olijfolie en de zeewiervlokken of het zout aan het deegmengsel toe en kneed het zodat alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn. Het deeg mag de dikte hebben van griekse yoghurt, dus als het te stevig is voeg dan gerust wat extra water toe. Is het te dun, doe er dan wat meer meel bij.

-Doe het deeg in een broodvorm en dek deze weer af met een plastic zak. Zet hem dit keer ook weer weg op een warme plek en laat hem minimaal 6 uur rijzen. Is het deeg tot aan de bovenrand van de bakvorm gekomen? Dan is hij klaar om in de oven gezet te worden.

-Plaats een vuurvast schaaltje met water in de oven en verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

-Bak het brood voor 10 minuten op 220 graden Celsius.

-Zet nu de oven lager op 200 graden Celsius en bak het brood af in 45-50 minuten.

-Je ziet, hoort en ruikt wanneer je brood klaar is. Is de korst mooi bruin gekleurd, ruikt het huis heerlijk naar versgebakken brood en klinkt het brood hol als je erop klopt? Dan is hij helemaal goed.

-Laat hem afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijdt.

Als deze is gelukt, probeer dan eens creatief te zijn met verschillende ingrediënten. Doe bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes, olijven en Italiaanse kruiden door het deeg heen …heerlijk mediterraans broodje!

Wetenswaardigheden:

Kan je niet wachten om er alvast een plakje van af te snoepen? Dit komt door de Maillard reactie: de chemische reactie tussen eiwitten en suikers (AGE’s) bij het verwarmen van een voedingsmiddel. Dit heerlijk geurend goedje werkt prikkelend op onze eetlust…niet zo verwonderlijk dus als je de verleiding niet kan weerstaan ;-). Teveel hiervan is overigens niet zo goed voor ons lijf, dus eet het met mate. Want in mate heeft het weer een antioxidatieve werking. Bij dit stukje brood eten we natuurlijk een overmaat aan groenten ernaast, die ons weer kunnen beschermen tegen deze AGE’s.

Door er zeewiervlokken aan toe te voegen, zorg je ervoor dat je ook wat extra jodium binnenkrijgt voor een goede werking van de schildklier.

Reageren is niet mogelijk