Linzenbrood

(VEGAN GEHAKTBROOD)

Ingrediënten:

  • 3 el linzen
  • 1/2 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 hand walnoten
  • 65 gr kokosmeel
  • 65 gr amandelmeel
  • 3 el tamari
  • 3 el tomatensaus
  • 2 el psylium vezels
  • 2 el gistvlokken
  • 1 el appelazijn
  • kruiden naar smaak: thijm, oregano, basilicum, peper en zout

Glazuur:

  • 2 el tomatensaus
  • 1 el balsamico azijn

Bereiding:

-Verwarm de oven voor op 160 graden C
-Snipper de ui fijn en doe alle ingrediënten (behalve die van het glazuur) samen in de keukenmachine.
-Maal het tot er een grove deeg ontstaat. Als het te kruimelig is, dan kan je er nog wat tomatensaus aan toevoegen
-Doe het mengsel in een cake/broodbakvorm
-Meng de ingrediënten voor het glazuur in een bakje en bestrijk het broodmengsel hiermee
-Dek het brood af met bakpapier en bak het voor 35 minuten in de oven
-Haal het bakpapiertje eraf en laat het nog 10 minuten even doorbakken en bruin worden

Alhoewel het een brood heet, is het eerder een heel smakelijke vervanger voor een stukje vlees of vis voor bij je maaltijd.

Wist je dat?

Je darmflora bacteriën zullen smikkelen van de vezels die deze linzen rijk zijn. Dit type vezel wordt ook wel resistent zetmeel genoemd, wat als pre biotica werkt voor onze goede darmbewoners van de dikke darm. Heb je wel eens gekookte aardappels een paar dagen in de koelkast laten staan? Het slijmerige laagje wat zich daaromheen heeft gevormd is het resistent zetmeel wat zeer waardevol is. Niet weggooien dus! Meng wat extra groenten door dit brood, zoals broccoli of worteltjes, voor het verhogen van nog meer vezels en voedingswaarde.

Reageren is niet mogelijk