Ingrediënten
- 30 gr amandelmeel
- 30 gr kokosmeel
- 30 gr gemalen lijnzaad
- 30 gr gemalen pompoenpitten
- 30 gr hennepzaad
- 15 gr chiazaad
- 15 gr kokosvlokken
- 30 gr psyliumvezels
- 2 thl appelazijn
- 1 el kokosolie
- 400 ml lauw/warm water
- 1 thl natriumbicarbonaat
- 1 thl keltisch zout+zeekraal
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en meng het goed door elkaar. Als alles goed gemengd is, kan de appelazijn erbij. Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg deze aan het mengsel toe. Giet nu langzaam het lauw warme water eraan toe. Je kan het met een lepel door elkaar mengen, maar het is ook heerlijk om je handen hiervoor te gebruiken. Kneed het totdat het een stevige bol is geworden. Verdeel het in 6 kleinere bolletjes en leg ze op de ovenplaat. Maak de bovenkant vochtig met een klein beetje water, zodat je straks een lekker knapperig korstje krijgt. Schuif ze in de oven en laat ze voor 55 minuten bruin en krokant worden. Ze zijn het lekkerst als ze net vers uit de oven komen, maar je kan ze ook prima invriezen. Heerlijk met een laagje ghee erop!
Ook super smaakvol met Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaatjes en olijven erdoorheen. Of speculaaskruiden en sinaasappelschilletjes voor een wat zoetere variant. Zo kan je eindeloos variëren met de ingrediënten.
Wist je dat?
Ik was geïnspireerd geraakt door een recept die eigenlijk wel wat simpeler is dan deze. Je kan de bolletjes ook prima maken met alleen 150 gr amandel en 30 gr kokosmeel en dan de noten en zaden weg laten, maar ik houd ervan om de voedingswaarde te verhogen. Alhoewel amandelen een rijke bron zijn aan veel voedingsstoffen, kan een teveel amandelen of amandelmeel in de dagelijkse voeding een intolerantie of allergie opwekken. Ook bevat het redelijk wat omega 6 vetzuren, waardoor de omega 3 vetzuren weer uit balans kunnen raken. In mijn recept heb ik daarom hennep-, lijn- en chiazaad erin gegooid om de omega 3 vetjes wat omhoog te halen. Doordat deze bolletjes enorm rijk zijn aan vezels, zullen onze darmflora bacteriën er erg blij mee zijn!