Hoezee, vitamine D!

De afgelopen maanden heb ik veel mensen gehoord over somberheid, vermoeidheid en spierpijn. Ook de griep heeft ons land flink te pakken gehad. Dit zijn klachten die meerdere oorzaken kunnen hebben, maar één mogelijke oorzaak springt er toch wel bovenuit: een tekort aan vitamine D. Het is begin maart, veel koude en donkere dagen achter de rug en de vitamine D waardes in ons lijf hebben nu voor de meeste mensen het diepte punt bereikt.

De zon
Een klein aandeel aan vitamine D kunnen we door onze voeding binnen krijgen zoals vette vis, lever en paddenstoelen, maar de zon is toch wel onze belangrijkste bron. Eigenlijk is vitamine D geen vitamine maar een pro-hormoon, omdat we het zelf kunnen aanmaken en dus strikt genomen geen vitamine genoemd kan worden. Vitamine D kunnen we dus zelf aanmaken onder invloed van de zonlicht op onze huid. Dit is uitsluitend mogelijk als de zon op een bepaalde stand staat en minimaal zonkracht 3 heeft bereikt, wat voor ons koude kikkerlandje eigenlijk alleen in de maanden mei tot en met september is. Hiervoor kan je de site van het RIVM checken. Een leuk trucje om te weten of de zon op de juiste stand staat is als je schaduw korter is dan je lengte, dan kan de zon voldoende vitamine D aanmaken. Dus bij een heldere hemel een kwartier lang, onbeschermd, minimaal zonkracht 3, in je bikini in de tuin tussen 11.00 en 15.00 uur zorgt voor een bad aan vitamine D. Maar hoe vaak doen we dit nu daadwerkelijk in deze maanden? Veel mensen werken overdag binnen op een kantoor, zijn veel onderweg in de auto en ook topsporters zoals dansers trainen doorgaans binnen. Ook een donkere huidskleur en oudere leeftijd hebben een beperkende invloed op de aanmaak van vitamine D.

Snotneuzen en winterdipjes
Oei, dit zijn best wel wat voorwaarden waar we aan moeten voldoen om een goed voorraadje aan te kunnen leggen voor de winter. Iedere dag dat we niet de zon op onze huid laten schijnen in en na deze periode,  vermindert de voorraad vitamine D in ons bloed. Na ongeveer 2 tot 3 weken zitten we al op de helft van de wel verdiende aangemaakte vitamine D voorraad. Het gaat dus in een rap tempo omlaag. Dit is onder andere te merken aan de opkomende snotneuzen, griep en de winterdipjes om ons heen. Op de lange termijn heeft dit onder andere invloed op de botten en ook op sommige vormen van kanker. Ook vage klachten zoals lage rugpijn kan een indicatie zijn van een vitamine D tekort.

Oertijd
Vitamine D is een in vetoplosbare vitamine en kan hierdoor ook opgeslagen worden. Dit gebeurd onder andere in de lever en onze vetcellen. Als we zouden leven zoals de natuur het bedoeld heeft, dan zouden we in de zomer een mooi vetlaagje moeten kweken waar de zonnestralen zich in kunnen opslaan. Vervolgens wordt dit vet in de winter verbrand om het lichaam warm te houden en komt de vitamine D weer vrij om gebruikt te worden. Onze voorouders deden zich dan ook in de zomer tegoed aan al het lekkere zoete fruit en werd er flink geoogst en gegeten om zo een goede voorraad op te bouwen voor de schaarste aan voeding in de wintertijd.

Aanvulling noodzakelijk
Elke cel in ons lijf heeft een vitamine D receptor. Dit geeft al aan hoe belangrijk deze vitamine is om ons lijf goed te kunnen laten functioneren. Het is dus raadzaam om je vitamine D waarden op peil te houden. Dit kan je doen door middel van je voeding, maar dit is meestal niet voldoende. Extra inname van een vitamine D supplement is voor deze vitamine geen luxe, maar een must voor in de wintermaanden. Vitamine D is heel goed te bepalen via een simpele bloedwaardecheck. Komen de waarden (calcidiolspiegel) onder de 50 nmol/l, dan is er spraken van een tekort. Maar ook bij een waarde van 50 nmol/l zal je je niet optimaal voelen. Houdt in je achterhoofd: 80=prachtig, 100= beter. De ene vitamine pil is de ander niet, dus laat je hierbij goed adviseren door een vakspecialist die de effectieve dosering en ook de contra indicaties kent.

Tabel 1. Aandoeningen geassocieerd met een inadequate vitamine D-status

Copyright (C) Orthokennis http://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-d-grote-belangstelling-voor-vitamine-d

Reageren is niet mogelijk